Pravilna drža

Ali ste vedeli, da če je vaša glava pomaknjena samo 15 stopinj v smeri naprej, ste svoje sklepe in medvretenčne ploščice obremenili s 6,8 kg, če upoštevamo, da glava odraslega človeka tehta nekje 5 kg.

Veliko časa namenimo gledanju v računalnik in brskanju po telefonu, morda se niti ne zavedamo kdaj smo popustli mišice in spustili glavo za 60 stopnji naprej, ter s tem naložili našim diskom 27,2 kg.

Drža – kako sedimo in stojimo, je temelj našega vsakega giba. Kadar je naša drža pravilna, se telo lažje prilagodi 'nenaravnim' situacijam, kot so nošenje bremena, sedenje v nerodnih, nepravilnih položajih in gravitacija. Če naša drža ni optimalna, opravljajo mišice dosti več dela pri stabilizaciji telesa. Nekatere mišice zaradi tega postanejo zategnjene in izgubijo prožnost, druge pa postanejo nefunkcionalne. Čez čas te nefunkcionalne prilagoditve škodujejo celotnemu telesu.

Zaradi slabe/nepravilne drže se več obremenitve prenese na sklepe in ligamente, kateri se nato obrabljajo dosti hitreje. Tudi nekaterim organom, kot so pljuča, je onemogočeno pravilno delovanje. Nepravilno držo pa povezujejo s skoliozo, glavoboli in bolečino v hrbtu. Drža pa lahko vpliva tudi na naše čustveno oz. mentalno stanje.
V današnjem okolju se vsak dan srečujemo s situacijami, ki nas skoraj da prislijo v nepravilno držo, npr. delo za računalnikom. Seveda si pa lahko pomagamo z različnimi pripomočki, kot so prilagajanje višine zaslona in uporaba ustreznih pisarniških stolov, ter se izognemo bolečinam ostalim posledicam nepravilne drže. Tudi položaj telesa kadar spimo je pomemben. Optimalno je če spimo na boku in si podpremo vrat z vzglavnikom, en vzglavnik pa za podporo damo med kolena.

Zelo pomemben dejavnik je dobra obutev. Čevlji s peto vsekakor ne pripomorejo k pravilni drži. Izberemo rajši čevlje brez pete in z dobro podporo stopalnega loka.
Seveda pa ni pomembna le pravilna drža. Gibanje v neidealni drži je za telo boljše, kot pa pravilna stoja, v daljšem časovnem obdobju.

Razmišljajte, kako se premikate. Stvari, ki jih nosite v rokah držite blizu telesa, nahrbtniki naj so v stiku z vašim hrbtom in naj ne visijo na ramenih neenakomerno. Če pa opazite, da večino časa presedite, razmislite, kako bi lahko nekatere stvari opravili v gibanju, namesto sede. Z vadbo boste ojačali mišice, te vam bodo pa v zahvalo služile dobro in dolgo.

PRIMER PRAVILNE DRŽE:

Če pogledamo hrbtenico od spredaj, bi moralo vseh 33 vretenc biti postavljenih v ravni liniji.
Iz stranskega pogleda pa bi morala naša hrbtenica imeti 3 krivulje: pri vratu, ramenih in na spodnjem delu hrbta. Pravimo da je hrbtenica v obliki črke S. Tako se oblikuje, da nam omogoča gibanje in absorbcijo udarcev. Pri pravilni pokončni drži lahko potegnemo ravno črto od točke tik pred rameni, do točke tik za boki, pred koleni in do točke nekaj cm pred gležnji. Tako je naše težišče postavljeno direktno nad našo podporo-stopala, noge

Če imate kakršne koli težave ali vprašanja pa nas kontaktirajte ali obiščite.

vir slike: instagram